Kruisboogschutters scoren maximaal tijdens kampioenschap

Heidebloem Nederlands kampioen

Afgelopen week namen de kruisboogschutters van De Heidebloem deel aan het Nederlands Kampioenschap in Zundert. De spanning bleef tijdens deze wedstrijd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse Kruisboog Bond tot het laatste moment bewaard, maar de trofee ging uiteindelijk triomfantelijk mee naar Schijndel.


foto

Staand vlnr: Carli Nelissen, Henry v.d. Broek, Hans HelIings, Wil Vermeer (NK Ere- viertal); zittend Ad v.d. Langenberg (3e plaats Instap-klasse) en Thomas van Osch (2e plaats Buik A-klasse).


De vorm van de schutters van De Heidebloem vertoonde de voorgaande weken al een stijgende lijn. Onlangs werd Hans Hellings nog Koning der Koningen en ook de overige schutters wisten links en rechts prijzen in de wacht te slepen in de Nederlandse competitie. Tijdens de laatste competitiewedstrijd in Schijndel eindigden zelfs drie viertallen in de Ere-klasse met een gelijk aantal punten van 788 over 80 schoten.

Dit was nog nooit eerder voorgekomen. In 1999 behaalde De Heidebloem na 25 jaar ook het Ere-goud, maar zij slaagde er niet in dit te prolongeren tij dens het 100-jarig bestaan van de vereniging in 2000. De Schijndelse schutters togen daarom "geladen" naar Zundert om hun visitekaartje af te geven. De messen waren geslepen.

De Organisatie had zorg gedragen voor een prachtige accommodatie in Zundert waar de dag ervoor internationale wedstrijden waren verschoten in een andere discipline. De starttijden van de schutters waren per provincie ingedeeld. De Brabantse schutters moesten voor de concurrenten uit Limburg beginnen.


PRACHTIGE SCORE

Hans Hellings opende de wedstrijd met 199 punten. Tijdens het zeventiende schot verloor hij even de concentratie, waardoor hij een negen moest noteren. Henri van de Broek schoot met 198 een prachtig resultaat. De basis was gelegd en de kansen waren nog volop aanwezig. Henk van de Broek en Wim Merks openden in de eerste serie met respectievelijk 98 en 99 punten doch gaven in de tweede serie te veel toe en eindigden met 194 en 195 punten. Dit op zich mooie resultaat zou echter voor het viertal klassement onvoldoende zijn gezien de te verwachten resultaten van Limburg. Wil Vermeer en Carli Nelissen plaatsten zich beiden in het Ere-viertal door een score van 197 waarbij Carli na 15 tienen het laatste schot net miste en een negen moest noteren. Het Ere-viertal kon echter een prachtige score van 791 punten noteren met een goede kans op het eremetaal. De Heidebloem had de toon gezet.


LAST OP DE SCHOUDERS

De schutters uit Limburg, startend na Brabant, wisten wat hen te doen stond. De 791 van De Heidebloem was op zich geen onoverkomelijk resultaat, maar bij de viertalscore moet wel iedereen op het goede moment de juiste resultaten neerzetten. Limburgia uit Roermond wist hoe dat moest en opende met 200 en 199 punten. De spanning steeg bij de schutters uit Schijndel en er werd volop gespeculeerd. Nadat de derde schutter 195 had geschoten bleek na enig rekenwerk dat de vierde schutter van Limburgia minsten 198 moest schieten om verzekerd te zijn van de hoofdprijs. Aangezien de bewuste schutter vorig jaar persoonlijk Nederlands kampioen was geworden en vormbehoud had getoond was dit zeker niet onmogelijk. Door op subtiele wijze op hem in te praten wist De Heidebloem een behoorlijke last op zijn schouders te leggen. Getooid met een handdoek vanwege het warme weer nam de schutter plaats op de laatste baan om in alle rust aan zijn persoonlijke strijd te beginnen. Gadegeslagen door een paar schutters van De Heidebloem miste hij het eerste schot en liet al 1 punt liggen. De eerste zweetdruppels werden vakkundig van het voorhoofd gewist voordat aangelegd werd voor het tweede schot dat resulteerde in een voltreffer. In het zesde schot, van de twintig, werd het tweede punt achtergelaten waardoor hij theoretisch nog maar 198 punten zou kunnen halen. Een volgende misser zou een gelijke stand met De Heidebloem betekenen. Wederom werd zweet afgewist en aangelegd voor het schot, maar de spanning werd te groot. De schutter zette zijn kruisboog af om even op adem te komen en legde toen opnieuw aan. Toen de kaart terug kwam was aan zijn reactie te zien dat het een misser was. Limburgia en De Heidebloem stonden gelijk en hij had nog 13 schoten te gaan.

Na de eerste serie nam hij een ruime pauze alvorens de strijd voort te zetten, Het 13e schot bracht echter al meteen uitkomst. Met een negen op de kaart draaide de schutter zich om en feliciteerde de Schijndelse schutters. De Heidebloem was Nederlands kampioen. Uiteindelijk eindigde hij met een totaal van 195 waardoor het Ere-viertal van De Heidebloem zich met een verschil van twee punten op kon maken voor het Wilhelmus. De vreugde was groot want deze hoogste prijs binnen de kruisboogsport is zeer moeilijk binnen te slepen in een deelnemersveld van ruim 200 schutters.


TWEEDE SUCCES

Ook voor de Schijndelse schutter Ad van den Langenberg was het een spannende dag. Als beginnend schutter in de Instap-klasse had hij een prachtige score van 193 neergezet en stond daar- mee op dat moment bovenaan. Kort daarop plaatste zich een tweede schutter met 193 in de hoogste gelederen. Zilver was in ieder geval zeker. Maar er was nog een kaper op de kust. Deze vrouwlijke schutter had hem al eerder het leven zuur gemaakt. Aan het eind van de rit bleek ook zij 193 geschoten te hebben. De jury moest via de natellingsprocedure uitkomst brengen. Van de Langenberg eindigde op een fraaie derde plaats.


BUIKSCHIETEN

Bij het buikschieten moeten schutters met minder richtmiddelen op de kruisboog de roos zien te vinden. Deze discipline wordt door een aantal schutters erbij gedaan. Zo ook door enkele leden van De Heidebloem. Met 191 in de Ere-klasse bereikte Wil Vermeer net niet het podium. Thomas van Os bracht het er beter af. In de A-klasse wist hij met een score van 184 punten een zilveren medaille binnen te halen. Naast voornoemde prijzen wist ook Hans Hellings nog een persoonlijke prijs in de wacht te slepen. Met 199 punten werd hij derde in de Ere-klasse Overige resultaten; Ad van Doornik en Thomas van Os 190, Maria Govers 189, Arnold Merks en Tonny van Breemen 187, Nancy van Doornik 185 (materiaalpech), Yvette van Breemen 184, Chris Kappen 179, Dennis Kardol 178


- ARCHIEF -