De Heidebloem succesvol in Brabantse competitie

Kruisboogschutters raken de nieuwe roos

Een nieuwe ontwikkeling binnen de kruisboogsport is de introductie van een aangepaste schietkaart die een nieuwe uitdaging heeft gecreëerd.

Afgelopen weekeinde werd in het oost-Brabantse Beugen de vierde wedstrijd verschoten voor de Brabantse competitie kruisboogschieten na de goede resultaten van de vorige wedstrijd was menig schutter benieuwd of hij de vorige score mogelijk nog zou kunnen verbeteren.Nieuwe roos

In de 'top' van de competitie waren de laatste jaren de verschillen erg klein. Reden hiervoor zijn verbeterde kruisbogen, betere schiettechnieken en de introductie van de schietjas. Daar waar maximaal 200 punten geschoten kan worden, eindigde menige wedstrijd in eerste instantie in een gelijke stand, op of tegen de 200 puntengrens de marges waren dan vaak erg klein en veelal werd de wedstrijd beslist door nateling. De jury vergelijkt dan, bij gelijke stand, van achter naar voren de scores per schot de schutter die dan het eerst een lagere score heeft, belandt dan ook op een lagere plaats.

In het district Brabant vindt nu een proef plaats met een aangepaste schietkaart op deze kaart is in de bestaande roos een kleinere cirkel aangebracht, de zogenaamde binnenroos of ook wel 'moesch' genaamd. Door deze extra dimensie kan een schutter naast de reeds bestaande 'tien' nu eventueel een 'tien-plus' krijgen als hij in de binnenring schiet. Hiermee wordt de score mogelijkheid naar boven toe uitgebreid en zal bij gelijke stand de beste tien extra zwaar wegen omdat in de natelling nu eerst naar het hoogst aantal beste tienen wordt gekeken. Al snel bleek het aantal punten niet meer interessant doch gingen de gesprekken over het aantal geschoten 'moesch'. Het onvoorziene doch prettige neveneffect is nu dat de schutters opeens geconcentreerder zijn gaan schieten, met als gevolg een stijgende lijn in scores. Hiervan profiteerde afgelopen weekeinde ook De Heidebloem want zij bleef met de score van 789 punten, door het eerste viertal, slechts een paar punten af van het Nederlandse record.De wedstrijd

De Heidebloem nam met zestien schutters deel aan de wedstrijd. in de a klasse was het Ad v. Doornik die zijn perfecte resultaten van de afgelopen wedstrijden wist te continueren. Met 195 punten behaalde bij de eerste plaats en draait nu weer volledig mee in de top van deze klasse. Ook beginnend schutter Ad v.d. Langenberg weet steeds beter 'zijn draai' te vinden. Waren het in het begin vooral de wedstrijdspanningen die hem parten speelden, zo weet hij nu hoe hij de overige instapschutters van zich af moet houden. Met een prachtige score van 184 punten werd hij tweede in de instapklasse, het ere-viertal met Hans Hellings Carli Nelissen (1297), Henri v.d. Broek (197) en Ad v. Doornik (195) behaalde een eerste plaats.

In de ereklasse eindigden de nummers twee t/m zes met 197 punten. door een onvolkomenheid in de nieuwe natellingsprocedure viel Carli Nelissen net buiten de prijzen. Ook het tweede viertal (a-klasse) deed van zich spreken Arnold Merks (194), Thomas v. Os (193), Wil Vermeer (193) en Wim Merks (192) wisten met 772 punten een eerste prijs in de wacht te slepen. Overige scores: Henk v.d. Broek (191) Yvette v. Bremen (188), Nancy v Doornik (186), Maria Govers (185) Jack Bulten (182), Chris kappen (178), Dennis kardol (171).

De competitiescores zijn te lezen op internet bij www.kruisboog.nl


Klasse apart

De naam Hans Hellings doet menig Brabants schutter trillen op zijn benen. Zijn, aanhoudende prestaties nemen maar niet af. Hans, grossier in prijzen schiet reeds van jongs af aan en weet zijn topprestatie al vele jaren vast te houden. Hoewel vaak getracht wordt hem te 'tackelen', weet hij iedere keer weer zijn zenuwen in bedwang te houden. Ook ditmaal was hij weer de voortrekker in het ere- viertal van de vereniging. Met een maximale score van 200 punten werd hij eerste in de ere- klasse, algemeen hoogste schutter en hoogste koning van de wedstrijd.Interland

Op 1 april zal een aantal schijndels schutters deelnemen aan de interland tegen België die in België zal worden verschoten.

Op 8 april wordt in schijndel bij café- zaal De Meulen de drie-provinciën wedstrijd verschoten. Hier zullen de topschutters van Gelderland, Limburg en Brabant strijden om de titel.


- ARCHIEF -