Tweede heemmanifestatie valt in de smaak

Reünie heemkundigen in Schijndelse Vink

Van een verslaggever

SCHIJNDEL - Na welkomst woorden van erevoorzitter Jet Geerkens van de Schijndelse heemkundevereniging en verhalenverteller Henk van Roessel, gingen zaterdagmiddag de grote gordijnen van De Vink open. Achter die gordijnen was in de zaal van het sociaal-culturele centrum de expositie opgesteld van 'Thuis in Schijndel', de tweede heemmanifestatie.

Het was zaterdag en gisteren weer een komen en gaan van liefhebbers van de Schijndelse historie. "Het is ook een beetje een reûnie van de heemkundigen in Schijndel", stelt voorzitter Piet van Esch van de heemkundevereniging, tevens raadslid namens de PvdA. "Het hele jaar door zijn allerlei werkgroepen bezig met het verzamelen van oud materiaal. En dan is het ook heel leuk als je dat een keer kunt laten zien aan de Schijndelse bevolking."

Toch zijn er dit weekeinde ook heemkundigen van buiten Schijndel van de partij. "Dit is pure liefhebberij voor mij", zegt Henk van Gestel uit Den Dungen van heemkunde vereniging Op die Dunghen bijvoorbeeld. In De Vink is opnieuw heel wat te zien, wat bij de aanwezigen in de smaak valt.

Zo zijn er diverse werkgroepen van de heemkundevereniging, amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven, het Natuur- en Milieucentrum (NMC), de honderdjarige handboogvereniging De Heidebloem en stands met molens, foto's, prentkaarten en boeken.

Servatiuskerk

Tussen de vele kramen staat Henk Beijers. Hij heeft zojuist samen met Dick Zweers na lange tijd een boek afgerond over de geschiedenis van de Sint-Servatiuskerk. Op zaterdag 25 november wordt dat boek gepresenteerd (15.00 uur), in de Servatiuskerk.


- ARCHIEF -