De Heidebloem is NK te boven

Kruisboogschutters Brabants kampioen

Afgelopen weekeinde werd in Schijndel de jaarlijkse wedstrijd verschoten om het Brabants Kampioenschap. De kruisboogschutters van De Heidebloem waren gebrand op een goed resultaat om het trauma van het N.K. weg te poetsen.

Opkomst

De automatische schietbanen waren amper in gebruik bij café De Meulen of vele schutters stonden 's morgens om negen uur al in de rij voor het lossen van de eerste schoten. Velen waren reeds vroeg vertrokken om deel te nemen aan de jaarlijkse Brabantse Kampioenschappen, ditmaal in Schijndel vanwege het 100-jarig bestaan van De Heidebloem. Na enkele weken gepauzeerd te hebben was het op voorhand moeilijk te voorspellen hoe de individuele kwaliteiten naar boven zouden komen.

Revanche

De Schijndelse schutters waren er op gebrand de titel van afgelopen jaar te prolongeren. Na het echec van het Nederlandse Kampioenschap een paar weken terug had men weer zin in het behalen van enkele prijzen. Tijdens het afgelopen N.K. kwam De Heidebloem in diverse klassen net een puntje tekort om met de eer te kunnen strijken. De nodige extra trainingen moesten nu in klinkende munt omgezet worden.

De Schijndelse schutters keken echter eerst even de kat uit de boom om het thuisvoordeel maximaal te kunnen benutten. Niks geen stress vanwege de organisatie van het Brabants Kampioenschap maar in koelen bloede de prestaties van de concurrenten gade slaan.

Hoge scores

Om de concentratie te verhogen werden op voorhand reeds weddenschappen afgesloten met het voorspellen van de individuele resultaten. Henri v.d. Broek zette de toon voor de schutters. Hij opende met een prachtige score van 198 (uit 200) punten. Henri bewees hiermee weer perfect de kleine roos op tien te kunnen vinden. Ook Ad van Doornik was goed op weg doch moest zijn meerdere erkennen in de jury die enkele twijfelaars rangschikte in de categorie negens in plaats van de door hem gewenste tienen. Doch met 193 punten ook een goed resultaat. Henk v.d. Broek schoot een perfecte serie van 196 punten. Hiermee mag geconcludeerd worden dat Henk weer helemaal terug is op het niveau waar hij thuishoort. Carli Nelissen verhoogde de spanning door in de eerste serie geen enkel schot te missen. Echter in de tweede serie viel de concentratie even weg wat hem uiteindelijk drie punten kostte (197). Het wachten was op Hans Hellings. Hans veelal goed voor scores van 99 en 200 punten mocht zich nu stuk bijten op de punten van Henri v.d. Broek. Waarschijnlijk was hij 's morgens reeds te vroeg uit de veren want Hans bleef steken op een score van 197. Henk van Os moest wegens materiaalpech de strijd tussentijds staken. Een losse schouderhaak en een kapotte trens deden hem de das om.

Prijzen

Nadat alle scores waren getotaliseerd nam De Heidebloem met genoegen kennis van de prijsuitreiking. Henri v.d. Broek werd algemeen Brabants Kampioen en eerste in de Ere Klasse. Hans Hellings werd hoogste Koning van Brabant en Carli Nelissen werd derde in de Ere Klasse. Tevens werden voornoemde schutters samen met Henk v.d. Broek eerste met het Ere-viertal met een totaalscore van 788 punten. Met deze score ging een paar weken terug het Nederlands kampioenschap naar Limburg.

Ad v. Doornik behaalde een tweede plaats in de A-klasse en Jack Bulten een derde in de instap klasse. Het viertal in de A-klasse behaalde een derde plaats met 764 punten door de inbreng van Ad v. Doornik (193), Thomas van Os (192), Nancy v. Doornik (190) en Arnold Merks (189). De Schijndelse schutters mogen met deze resultaten te rugkijken op een geslaagd schietweekend.

Interland

Twee weken geleden werd in Zeeland de selectiewedstrijd verschoten voor de Interland tegen België. Vanuit het land werden een dertigtal schutters uitgenodigd om hun vormbehoud te tonen in de discipline "met diopter". De beste tien konden zich rechtstreeks plaatsen voor de jaarlijkse Interland. Bij deze tien besten wisten zich drie schutters van De Heidebloem te plaatsen te weten Hans Hellings, Carli Nelissen en Henri v.d. Broek. Wil Vermeer mag mede 's lands kleuren verdedigen in de categorie "zonder diopter". Wederom heeft De Heidebloem een sterke vertegenwoordiging in het Nederlands team weten te bewerkstellingen.

Historie

Komend weekend zal De Heidebloem zich ook presenteren tijdens de Heemkunde manifestatie in De Vink. Vanwege het 100-jarig bestaan zal de kruisboogvereniging diverse oude atributen, prijzen, foto's en krantenartikelen aan het publiek tonen.


- ARCHIEF -