Honderd jaar geleden had Gerardus van de Broek zijn bierrekening nogal op laten lopen in zijn stamcafeetje aan de Molendijk. Zijn broer Hanneske, de kastelein, vroeg hem wanneer hij van plan was te betalen. Dat kon Gerardus niet In plaats daarvan stelde hij voor een kruisboogvereniging op te richten. Dat zou het café ongetwijfeld klandizie opleveren. Korte tijd later zag De Heidebloem het levenslicht.
Groepsportret ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan
"Dat de club een eeuw later nog zou bestaan, zal niemand toen hebben gedacht," zegt Wim Merks, achterkleinzoon van Gerardus en de huidige voorzitter van de Heidebloem. Niet alleen bestaat de club nog steeds, zij is veruit de grootste kruisboogvereniging van Brabant en een van de grootste van Nederland. Van een ledentekort is nooit sprake geweest. Het lidmaatschap ging over van vader op zoon. Zo keren de namen Van de Broek, Merks en Hellings steeds opnieuw terug.
Vier keer kreeg de Heidebloem een ander onderkomen. Van Hanneske van de Broek verhuisde de club naar café Van Heeswijk, ook op de Molendijk. In 1949 werd café Van Alebeek op de Boschweg de nieuwe thuishaven. Merks: "Daar zijn we 47 jaar gebleven. Toen Van Alebeek er vier jaar geleden mee ophield, hebben we hier in café De Meulen onderdak gevonden." De laatste verhuizing bracht ook een grote verandering binnen de club te weeg. Voor het eerst kwamen er dames op de ledenlijst. Maria Govers van De Meulen was de eerste vrouwelijke schutter. Inmiddels zijn er vijf dames actief op de schietbaan. Successen werden ook behaald. In 1998 werd Govers Brabants kampioen, in 1999 gevolgd door Yvette van Bremen. Govers: "Dat is een echt talent. Zij gaat nog meer titels binnenhalen."
De dames weten zich in goed gezelschap. Sinds jaar en dag schiet De Heidebloem in de ere-afdeling. De prijzenkast in de hal hangt vol eretekens. Het zilveren eikenloof en de gouden medailles uit het begin van de vorige eeuw getuigen van vroege successen. Merks: "Dat is nog maar een fractie. Er staan nog dozen vol bekers en onder scheidingstekens opgeslagen."
De prijzenregen is gebleven. "We vallen ieder jaar dik in de prijzen. Daarbij leveren we gemiddeld zo'n vier schutters voor de selectie die jaarlijks aantreedt in de interlands tegen België. Aan de wedstrijd om de Wisseltrofee, waarvoor de twaalf beste schutters van iedere provincie worden uitgenodigd, zullen dit jaar acht schutters van De Heidebloem deelnemen.
IJzersterk was de club in de jaren zestig en zeventig. In 1967 werden Marinus Hellings, Ties Verbruggen, Tijn Hellings en Tijn van de Broek nationaal kampioen viertal. Zes jaar later werd deze prestatie herhaald met Anton Hellings in plaats van Tijn Hellings. Merks: "Dat heeft de huidige generatie jaren lang moeten horen. In 1998 hebben Hans Hellings, Henri van de Broek, Carli Nelissen en Henk van de Broek die prestatie eindelijk kunnen evenaren. Natuurlijk zijn we er in dit jubileumjaar op gebrand om bij het NK op 10 september weer onze slag te slaan."
De Heidebloem schiet altijd 10 meter traditioneel met beperkte richtmiddelen. Wedstrijden en trainingsavonden worden gehouden in de clubruimte achter het café. Daar brengt Merks als jeugdtrainer vijf jeugdleden de beginselen van de sport bij. Vanaf hun twaalfde hebben ze toestemming van de bond om met een kruisboog te schieten. Het is een echte ambachtelijke sport. De schiettechniek luistert heel nauw. Die bogen zijn zwaar, dus je moet goed weten wat je doet. Als je even uit balans bent krijg je een afzwaaier. Daarom moet je zorgen voor een goede begeleiding."
Het viertal van 1967: Marinus Hellings, Ties Verbruggen, Tijn van de Broek, Tijn Hellings
De club prijst zich gelukkig met een goede materiaalman. "Hans Hellings heeft nog van zijn vader geleerd hoe je een kruisboog moet maken. Hij zorgt ervoor dat onze materialen in orde zijn en maakt zelf de pijlen. Voor pijlen krijgt hij bestellingen uit de hele regio."
De Heidebloem luistert het jubileumjaar op met diverse activiteiten. In juni organiseerde de club al een internationale kruisboogdag. Op 8 oktober organiseert zij de Brabantse kampioenschappen en op 25 oktober komen alle Brabantse kruisboogverenigingen op bezoek om gezamenlijk het seizoen af te sluiten.
Op zaterdag 12 augustus viert De Heidebloem haar honderdjarig bestaan. Een schaduw op het eeuwfeest wordt geworpen door het recente overlijden van Tijn van de Broek. Hij was 50 jaar lid en 27 jaar achtereen vervulde hij het penningmeesterschap. Net als Henk Merks (57 jaar lid) en Jo Merks (52 jaar lid) zou hij op deze dag worden benoemd tot erelid. Voor Van de Broek en andere leden die de club zijn ontvallen is er op vrijdag 11 augustus in de Onze Lieve Vrouwkerk op de Boschweg om 19.00 een mis. Zaterdagmiddag houdt de Heidebloem receptie in café De Meulen van 15.00 tot 17.30 uur.