Wip-schutter wint allround titel

Kruisboogdag een groot succes

Goed weer, een perfecte accommodatie en enthousiaste schutters waren afgelopen weekend de ingrediënten voor het succesvol verloop van de internationale kruisboogdag van kruisboogvereniging De Heidebloem. Dit evenement, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan, trok veel schutters uit binnen- en buitenland.

Reeds om 10.00 uur zaten de leden van De Heidebloem in de startblokken voor de ontvangst van de eerste schutters. Een week van opbouwen was hieraan vooraf gegaan. De perfecte locatie van Landmans Unie was omgebouwd tot een allround kruisboogaccommodatie waar de disciplines 10 meter traditioneel, field schieten, 30 meter match, 20 meter traditioneel, 10 meter match en wipschieten kon worden verschoten. Het was een Duitse schutter die zich als eerste aanmeldde. Hij had een lange rit achter de rug om deel te kunnen nemen aan dit uniek evenement.

foto

Er werd zondag menig schot gelost bij De Heidebloem

Toen om 12.00 uur burgemeester Opsteegh arriveerde voor de officiële openingshandeling, waren reeds alle banen in bedrijf en nam Opsteegh met stijgende verbazing kennis van de hoeveelheid aan schietdisciplines die aanwezig waren. Tijdens de rondleiding bleek ook hij een schutter in spé. Zijn proefschoten op de wipboom troffen alle doel. Na een bemoedigend openingswoord richtte hij de kruisboog op de roos van de 10 meter traditioneel baan. Ook hier werd verborgen talent zichtbaar.

WEDSTRIJD

Op alle disciplines werd serieus geschoten in de wetenschap dat de punten mee zouden tellen voor de finale om de titel "Allround kruisboogschutter van Nederland", Op de fieldbanen waren het Nederlanders, Belgen en Duitsers die streden om de titel. Op de 20 meter traditioneel banen werd een selectie-wedstrijd verschoten voor de interland tegen België. De schutters van De Heidebloem trachtten tussen de bedrijven door een goed resultaat weg te zetten op de 10 meter traditioneelbanen. De wip-bomen werden ook veelvuldig gebruikt. Mede dankzij de begeleiding van enkele leden van het Schijndels gilde werden ook hier succesvol vele series verschoten.

FINALE

Om 15.00 uur werden de standen opgemaakt om de beste schutters per discipline te bepalen. Twintig schutters begonnen daarna aan de finaleronde. Hierbij hadden zich drie schutters van De Heidebloem weten te nestelen. Henri v.d. Broek, Wil Vermeer en Henk v. Os deden hun uiterste best om ook op de andere disciplines een goed resultaat neer te zetten. Het werd voor iedereen duidelijk dat elke discipline zo zijn eigen kneepjes heeft om goed te kunnen presteren. Voor velen bleek het vlakschieten niet het allergrootste probleem. De verrassing kwam naar boven tijdens het wipschieten. Hierin verslikte menig schutter zich in de hoogte van de boom. Voor velen bleek het niet al te gemakkelijk om een schijfje op tien meter hoogte te raken. Achteraf bleek dan ook hier de beslissing te vallen.

ALLROUND TITEL

Om 18.00 uur werden de standen opgemaakt en hierbij bleek dat de wipschutters uitermate goed partij hadden geboden. Tot ieders verbazing ging de allroundtitel dan ook naar een wipschutter. De titel werd gewonnen door Co v. Hout uit het Brabantse Diessen. Tot tranen toe geroerd nam hij deze eerste Nederlandse titel in ontvangst en hij was zichtbaar blij. Zeker toen hem werd verteld dat hij zich kon opmaken voor zijn luchtdoop.

LUCHTBALLONS

De Heidebloem had voor de winnaar een spectaculaire luchtballonvaart in het verschiet. Hoewel de winnaar 's avonds eigenlijk moest deelnemen aan een kruisboogwedstrijd in zijn eigen dorp, koos hij toch voor de luchtballon. De winnaar startte samen met bestuurslid Henri v.d. Broek onder grote belangstelling om 20.00 uur vanaf het terein van Landmans Unie en zij zetten koers naar noordelijke richting. Om 21.15 uur maakte de ballon een perfecte landing vlakbij Kerkdriel. De heren hadden zichtbaar genoten. Dat gold ook voor kruidboogvereniging De Heidebloem. Men kon terugkijken op een geslaagde dag. Mede door het feit dat de proefbanen constant bezet waren en het bezoek van enkele ex-topschutters mag worden geconcludeerd dat de kruisboogsport volop leeft. De deelnemers keerden allen met een goed gevoel huiswaarts en vonden deze kruisboogformule voor herhaling vatbaar.

RESULTATEN

De Schijndelse schutters behaalden de volgende prijzen:

Henri v.d. Broek, 2e prijs Ere-klasse (198); Wil Vermeer, 3e prijs Ere-klasse (197); Henk v. Os, 1e prijs A-klasse; Maria Govers, 3e prijs B-klasse en 1e prijs bij de Dames; Yvette v. Breemen, 2e prijs C-klasse (186) en 3e prijs bij de Dames; Tonny v. Breemen, 2e prijs D-klasse (173); Jack Bulten, 3e prijs Instapklasse, 1e prijs korps viertal m,et 785 punten.


- ARCHIEF -