Carli Nelissen en Arnold Merks zijn klaar voor het kruisboogspektakel
Een uitstaande bierrekening in een café op de Meulendijk luidde de geboorte in. Dit jaar viert kruisboogvereniging De Heidebloem haar honderdjarig bestaan. Dat eeuwfeest wil de springlevende en in de kruisboogsport toonaangevende club niet ongemerkt voorbij laten gaan. De eerste activiteit is een internationale kruisboogdag die wordt gehouden op zaterdag 17juni.
Carli Nelissen en Arnold Merks vormen de jubileumcommissie van de 23 schutters en 12 steunleden tellende vereniging. Zij zijn druk met de voorbereidingen voor het jubileumfeest dat op 12 augustus wordt gevierd. Verder organiseert De Heidebloem in oktober de Brabantse kampioenschappen en in november wordt het Brabantse seizoen in Schijndel afgesloten.
Maar eerst is er de kruisboogdag waarop tenminste 200 schutters van zusterverenigingen uit het hele land worden verwacht. Het bijzondere aan de kruisboogdag is dat er op één locatie wordt geschoten in alle disciplines die de kruisboogsport kent. Daarmee heeft De Heidebloem een primeur volgens Carli Nelissen en Arnold Merks.
Nelissen: "Normaal legt iedere club zich toe op een bepaalde discipline. De Heidebloem schiet altijd 10 meter traditioneel met beperkte richtmiddelen. Maar er zijn ook andere specialiteiten, zoals 20 meter traditioneel, 10 meter buikschieten, 10 meter en 30 meter matchschieten, fieldschieten over afstanden van 30, 50 en 65 meter en wipschieten. Daarbij moeten schutters een plaatje van een ongeveer 11 meter hoge paal afschieten. Deze variant wordt vaak beoefend door gilde verenigingen
Voor het publiek en de verenigings-schutters is de kruisboogdag de gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met de volle breedte van de sport. Er zijn demonstraties en deelnemers kunnen zich in iedere tak oefenen, voordat de wedstrijden beginnen.
De beste vijf schutters van iedere discipline komen elkaar vervolgens tegen in de finale, waarin zij in alle varianten moeten schieten. Uit de finale komt uiteindelijk de eerste allround kruisboogschutter van Nederland voort. "Die kan meteen de lucht in," zegt Merks. Letterlijk, want de winnaar mag meteen na de finale een tocht per luchtballon maken vanaf het wedstrijdterrein."
Op de kruisboogdag zijn topschutters uit het hele land te bewonderen. De wedstrijd 20 meter traditioneel geldt tevens als selectiewedstrijd voor de interland tegen België. Merks: "Daar doen zeker al 35 schutters aan mee. Voor het fieldschieten hebben zich deelnemers aangemeld uit België, Duitsland en een uit Nieuw-Zeeland, die hier op vakantie is."
Van De Heidebloem doen alle schutters mee. Zij hebben een naam hoog te houden. Merks: "De Heidebloem telt verschillende Nederlandse kampioenen. Vier van onze leden zijn koning der koningen van Brabant en van de drie Brabantse keizers zitten er drie bij De Heidebloem." De laatste grote prijs is het Nationaal kampioenschap viertal ereklasse. In dit jubileumjaar is de vereniging erop gebrand de prijs op nieuw binnen te halen.
Kruisboogschieten is een traditionele sport die vaak van vader op zoon overgaat. Merks' over-overgrootvader was oprichter van de club. "Hij had een bierschuld in het café van zijn broer. Die vereffende hij door een kruisboogclub op te richten en daar mee klandizie binnen te halen. Intussen is mijn zoon aspirant, maar hij heeft de smaak al helemaal te pakken. Die zal dus ook wel vast lid worden."
Nelissen schiet sinds vier jaar met de kruisboog. Daarvoor schoot hij met pistool en geweer. "Kruisboogschieten vind ik toch mooier. Het is een ambachtelijke sport. De kruisbogen zijn handgemaakt en de schiettechniek luistert heel nauw. Als je balans niet perfect is heb je meteen een afwijking. Daar komt bij dat zo'n; traditionele vereniging een mooie sfeer heeft."
Die sfeer wil de vereniging ook uitdragen op de kruisboogdag om de sport te promoten. Nelissen: "Iedereen is welkom om eens een poging te wagen en de kinderen hoeven zich met het springkussen ook niet te vervelen."
De internationale kruisboogdag wordt gehouden op de accommodatie van handboogvereniging Landmans Unie. De wedstrijden beginnen om 10 uur. De finale begint om 15.30 uur. Rond 18.30 uur zal bekend zijn wie de beste allround kruisboogschutter van Nederland is.