100 Jaar Kruisboogschutters De Heideboem

Vaste hand, scherp oog èn de gezelligheid gaan van pijl tot boog'

foto

De schutters van Kruisboogvereniging de Heidebloem

SCHIJNDEL- "Vaste hand, scherp oog èn de gezelligheid gaan hier van pijl tot boog", grapt Carli Nelissen van Kruisboogvereniging De Heidebloem, die samen met Arnold Merks zitting heeft in de commissie die voor aanstaande zaterrdag 17 juni een Internationale Kruisboogdag heeft georganiseerd op het terrein van Landmansunie aan de Oude Molenheide in Schijndel.

Het was Gerardus van de Broek die een eeuw geleden 'den doel' oprichtte bij zijn broer Hanske die op de Molendijk een café uitbaatte. Binnen de kortste keren had hij twaalf schutters bij elkaar getrommeld. Voor zes gulden werd in Middelrode een kruisboog aangeschaft en de leden moesten elke maand tien cent contributie op tafel leggen. Een rib uit hun lijf.

Toen in 1936 café Hanske van de Broek de deuren sloot, vond men in café Willem van Heeswijk, enkele tientallen meters naast hun oude clubhuis, een nieuw onderkomen. Vervolgens namen de schutters in 1965 hun intrek bij café Van Alebeek en momenteel is etablissement De Meulen het home waar de 24 wedstrijdschutters. zowel mannen als vrouwen, elke dinsdagavond de drie elementen hoog in het vaandel nemen.

Jagers

Carli Nelissen: "Je kunt gerust zeggen dat kruisboogvereniging De Heidebloem een grossier in prijzen was en is. Heel wat bekers. medailles, kruizen en kampioenschappen zijn door onze schutters binnengehaald. De kruisboogsport is bij ons veelal van vader op zoon overgegaan. Waarbij opvalt dat de zoons vaak nog beter scoren dan de vaders. Ik denk aan namen van Hellings, Van de Broek en Merks. Men komt al jong in aanraking met deze sport. Serieus oefenen. maar ook tijd voor gezelligheid zijn wellicht mede debet aan het succes. Mensen die de kruisboogsport beoefenen hebben in ieder geval een affiniteit met schieten, maar houden ook van een gezellig sfeertje. Daarnaast heb je er ook ex-geweerschutters bij die afwillen van dat hele gedoe omtrent vergunningen betreffende de wapenwet en gewoon lekker willen schieten. En dan heb je natuurlijk de jagers. Ik vermoed dat men vaak voor een kruisboog kiest daar deze het dichtst bij het geweer ligt. maar hou er wel rekening mee dat kruisboogschieten moeilijker is dan geweerschieten.

Het is ook een groot verschil of je binnen of buiten schiet. Licht en wind spelen buiten een belangrijke rol. De gemiddelde leeftijd ligt bij ons zo tussen de 35 en 40 jaar. De mannen schieten beter dan de vrouwen. wat niet wil zeggen dat de vrouwen slecht schieten. We hebben de kruisboog in eigen bezit. De aanschafprijs ligt zo tussen de 700 en 2000 gulden.

De bogen worden met de hand gemaakt en geheel aangemeten aan de maten van de schutter. Het is heerlijk als de boog perfect in je hand ligt, je nergens aan hoeft te storen en je aandacht alleen te richten op de roos. Een kruisboog is fysiek minder belastend dan een handboog.

De Internationale Kruisboogdag op zaterdag 17 juni is eigenlijk een voorproefje op het daadwerkelijke feest. Op 13 augustus 1900 werd De Heidebloem officieel opgericht. Dat feit wordt nu op 12 augustus herdacht met een Heilige Mis en een receptie, Nelissen. "Je mag de Kruisboogdag om twee dingen beslist uniek noemen. Het is voor het eerst dat topsporters uit Nederland, België, Duitsland en Nieuw Zeeland strijden om de titel 'All round kruisboogschutter van Nederland'. Tevens is het ook voor het eerst dat men de diverse disciplines zoals 10 meter en 20 meter traditional. 10 en 30 meter match en field- schieten op de 35, 50 en 65 meter bij elkaar op een dag in de running ziet. Normaliter heeft elke discipline zijn eigen wedstrijden. Op de 20 meter traditional worden selectiewedstrijden voor de interland tegen België gehouden. De allround schutter zal om streeks 19.00 uur aan een ballonvaart beginnen. Nee hoor We schieten hem heus niet naar beneden !

Iedereen, jong en oud, krijgt de gelegenheid om enkele schoten te lossen. Men kan dan een beetje proeven van diverse disciplines binnen deze tak van sport. Nieuwelingen worden heel goed begeleid. Vanaf twaalf jaar kunnen geïnteresseerden bij ons te recht. De jeugd krijgt uiteraard een specifieke begeleiding en schieten met een lichte boog."

zaterdag beginnen om 10.00 uur de wedstrijden en om 15.00 uur vindt de bepaling van de vijf algemeen hoogsten plaats. De finale begint om 15.30 uur. De prijsuitreiking zal omstreeks 18.30 uur plaatsvinden. De entree is gratis.


- ARCHIEF -