Kruisboogschutters boeken wederom successen

Hans Hellings Koning der Koningen

Eenmaal per jaar kruisen de Brabantse kruisboogverenigingen de degens met elkaar om de onderlinge kampioenen te bepalen. Dit gebeurt in afwisselende disciplines. Afgelopen zondag was het de beurt aan alle Brabantse verenigingskoningen en de dames. In het plaatsje Zeeland kwamen alle kandidaten al vroeg bij elkaar om de verschillende series af te werken.

Hoewel "De Heidebloem" ook dit jaar weer niet mag klagen over alle behaalde successen wordt toch telkens weer gepoogd goed voor de dag te komen. Zo was het de beurt aan koning Hans Hellings om zijn titel van afgelopen jaar te verdedigen tegen alle andere Brabantse koningen. In de kwalificatie ronde kwam Hans als winnaar uit de bus en mocht daarmee door naar de finale-ronde. Van de vijfentwintig pijlen schoot hij drieëntwintig maal een tien. In de finaleronde bleef hij, van de acht gekwalificeerde schutters, op voorsprong tot de drieëntwintigste pijl. Een kort moment van onoplettendheid bracht een negen als resultaat waarmee de spanning in de wedstrijd terugkeerde. Zijn jarenlange ervaring droeg er uiteindelijk toe bij dat hij met 246 punten als eindwinnaar uit de bus kwam. Hiermee werd hij voor de derde achtereenvolgende maal winnaar van het kampioenschap en mag zich nu "Kruisboogkeizer van Brabant" noemen.

Bij de dames werd "De Heidebloem" dit jaar vertegenwoordigd door Nancy van Doornik en Anja Nelissen. Beiden gebrand op een overwinning was het Anja Nelissen die de finaleronde wist te bereiken. Zij mocht zich meten met drie andere dames uit haar klasse.

Hoewel met de hakken over de sloot in de finaleronde beland, opende zij de eerste serie met een prachtig resultaat van 96. Het openingsschot in de tweede serie bracht een zodanig laag resultaat dat zij de gehele tweede serie van haar apropos leek. Maar zij liet het er niet bij zitten. In opperste concentratie werden de laatste vijf pijlen keurig naar de roos gedirigeerd. Tot ieders verbazing bleken er twee dames met gelijke stand te zijn geëindigd: Anja moest kampen om de eindoverwinning met een resultaat met 234 punten! Dit kampen gebeurt schot om schot en proefschoten gade die voor Anja niet zo'n best resultaat hadden. Het eerste beslissende schot volgde hierna en toen bleek direct wie het beste de baas was over de zenuwen; Anja besliste direct met een 10 de wedstrijd. Dit was dan ook de verrassing van de dag. "Ik bibberde de pijl in de tien" waren haar woorden, en dat werd beloond met een prachtig aandenken en een slogan van de kruisboogschutters "zô ze witten 't wir".

Geinteresseerden kunnen elke dinsdag vanaf 20.30 uur in café/zaal De Meulen kennis komen maken met de boeiende kruisboogsport.


- ARCHIEF -