Kruisboogschutters op dreef

Open Schijndelse Schiettriathlon bij Amicitia

foto

Liefst 64 schutters namen de roos op de korrel bij de triathlon

Op de gloednieuwe accommodatie in de Dioscuren werkte de Koninklijke Handboogvereniging Amicitia vorige week ter viering van haar 160-jarig jubileum een druk programma af. Afgelopen zondag werd de feestweek afgesloten met een uniek evenement: de open Schijndelse Schiettriathlon.

Ging het eerder in de week bij het Koningsschieten, de Verjaardagsbeker, het knockout toernooi tegen Landmans Unie en l'Union Liempde en de reunie-wedstrijd voor leden en oudleden uiteraard nog om handboogwedstrijden, op zondag werd het wapenarsenaal met ander schiettuig uitgebreid. Behalve instructiebogen lagen er ook kruisbogen en luchtbuksen gereed, toebehorend aan de Schijndelse kruisboogvereniging De Heidebloem en Luchtbuksvereniging Odysseus uit Boskant. Met ieder wapen mocht, na deskundige uitleg en wat oefenen, vijf keer worden geschoten. Op die manier was een maximale score van 150 punten te behalen.

TUSSENSTANDEN

Belangstelling was er genoeg. 64 deelnemers, jong en oud, leken en schutters, mannen en vrouwen probeerden elkaar in een geanimeerde wedstrijd te overtroeven. Wie klaar was liep vlug naar het bord met de tussenstanden om te kijken of de score toereikend was voor een plaats in de top tien. Over en weer werd druk gepraat over welke discipline nu het moeilijkst is. Handboogschutters wezen erop dat de combinatie van spankracht en precisie het boogschieten moeilijk maakt. Zorgvuldig blijven mikken met de steeds zwaarder wordende kruisbogen en luchtgeweren bleek echter ook geen sinecure. Opvallend was in ieder geval dat de scores met de luchtbuks vaak lager uitvielen dan verwacht. Er waren regelmatig teleurgestelde blikken, wanneer de kleine kartonnetjes na een druk op een knop langs stalen draden teruggezeild kwamen naar de schiethokken. "Misschien komt het doordat bijna niemand nog met een buks schiet," veronderstelde een deelnemer. "Vroeger had ieder huishouden er wel een om de mussen en spreeuwen uit de hof te houden."

Niettemin werd er over de gehele linie goed geschoten. Opvallend was dat de beste drie allemaal kruisboogschutters waren. "Misschien toeval," constateerde vice-voorzitter van Amicitia Wim van Uden plagerig bij de prijsuitreiking, wat hem natuurlijk meteen commentaar van De Heidebloem opleverde. "Talent zit er in elk geval genoeg in Schijndel," vervolgde hij. Zijn voorstel om de schiettriathlon als introductie in de schietsport nog eens te herhalen werd met instemming begroet.

UITSLAG

Winnaar van de open Schijndelse Schiettriathlon werd Wil Vermeer met 135 punten (handboog 44, kruisboog 47, luchtbuks 44). Op de tweede plaats eindigde Arnold Merks met 134 punten (45, 49, 40). Derde werd Wim Merks met 131 punten (40, 49, 42). Jeugdkampioen werd Nick van de Loo met een puntentotaal van 112. Met één punt minder werd Eugé van Uden de beste vrouwelijke deelnemer in het gezelschap.


- ARCHIEF -