Ik doe de deur op slot en kijk niet meer

Cafe van Alebeek in Schijndel sluit voorgoed de deuren

Het echtpaar Van Alebeek tapt na dit weekeinde geen pinten meer in hun cafë in Schijndel. Foto Clemens Le Blanc

De verhuisdozen staan klaar bij café van Alebeek in Schijndel. Na 34 jaar het bedrijf gerund te hebben, stoppen Ad van Alebeek en zijn vrouw Nellie er mee. "Het is mooi geweest," vinden beiden.

Door Jeanne Bosmans

SCHIJNDEL - Sinds het bekend is dat we stoppen, kijk ik in de krant, maar ik zie niks. Wat er in staat? Ik zou het niet weten, het dringt niet tot me door." Voor Ad van Alebeek (63) kleeft er toch een gevoelige kant aan het besluit om met Café van Alebeek te stoppen. "Ik ben hier geboren, dus zitten er emotionele kanten aan", aldus de Schijndelaar. Zal hij zaterdag, als de deuren na 34 jaar voorgoed op slot gaan, een traantje laten? "Daar heb je wel eens kans op", lacht Van Alebeek. Dan wat ernstiger: "lk doe de deur op slot, kijk niet meer en ga hard wegrijden." Met het gas op de plank? Grinnikend: "Nou nee."

Verhuisdozen

Zittend tussen grote en kleine verhuisdozen vertelt Van Alebeek dat het aardige aspect van een café runnen is, dat je altijd mensen om je heen hebt. En: "Je maakt veel lief en leed mee, maar meer lief dan leed natuurlijk." In de loop der tijd kreeg de zaak veel vaste klanten En als er eens iemand wat te diep in het glaasje gekeken had, had Van Alebeek daar geen enkele moeite mee. "Ach, die laat je een beetje henen doen.

Dronkemanstaal? Die gaat er het ene oor in en het andere weer uit", klinkt het monter. De bruiloften en partijen waren volgens hem de mooiste kant van het werk.

Kleinkinderen

Vervelen zal Van Alebeek zich in de toekomst niet. Hobby's genoeg. Bovendien zijn er inmiddels zes kleinkinderen. "En daar kunnen we nu van gaan genieten", zegt zijn echtgenote. Maar op de 34 achterliggende jaren kijkt het echtpaar met plezier terug. "Het was een leuke tijd", vindt Van Alebeek, "en met de vaste klanten hebben we altijd veel plezier gehad." Maar het is nu mooi geweest, vinden beiden. Zaterdag 1 juni is er van 16.00 tot 19.00 uur een afscheidsreceptie in het café. Maandag 3 juni wordt de zaak overgedragen aan de nieuwe eigenaar en verandert het café in een Chinees Restaurant.


- ARCHIEF -