Schijndelse kruisboogschutters weten elke roos te vinden

SCHIJNDEL - Ze pakt de kruisboog van de tafel. De pijl wordt op zijn plaats gelegd. Dan gaat de boog naar haar schouder. Het oog heeft de roos in het vizier. geen enkele aarzeling, trilling, te bespeuren. Dan een klik met praktisch daaropvolgend een plof. Met een snelhied van zo'n honderd-vijftig kilometer per uur heeft de pijl het middelpunt van een kaart, tien meter verderop, getroffen.

Maria Govers van De Heidbloem (rechts): "De mannen staan wel eens raar te kijken." Foto Mies den Otter

De ogen van Maria Govers schitteren. "Ja", zegt zij lachend, de mannen staan van ons vrouwen toch wel eens raar te kijken." Wim Merks, Voorzitter van de Schijndelse kruisboogvereniging De Heidebloem kijkt goedkeurend naar het resultaat. Hij had het goede schot blijkbaar verwacht." Maria Govers en Jaqueline Rijkers hanteren de boog nog niet zo lang. maar het zijn nu al uitstekende schutsters." De zaal in café De Meulen waar de vrouwelijke Robin Hood zojuist de pijl heeft gestuurd naar waar ze hem hebben wou, hangt een middeleeuws sfeertje. Als de Drie Musketiers zouden binnenstappen, zou daar niemand van opkijken. Op donkerbruine tafels liggen de vervaarlijk uitziende kruisbogen. Voorzitter Merks versterkt de historische sfeer als hij met een vlotte, doch zeer deskundige babbel praat over pijlen, trens, pezen, buik, voetknecht en meer van dergelijke woorden uit de vaktaal van de schutters.

Kruisboogvereniging De Heidebloem bestaat 97 jaar en behoort daarmee tot een van de oudste verenigingen in Schijndel en telt 32 leden die elke dinsdagavond in De Meulen hand en oog op scherp zetten.

Voorzitter en schutter Merks: "De kruisboog is al heel oud. In de Middeleeuwen was het al een geducht wapen. Het wapen werd niet alleen voor de oorlog, maar ook voor de jacht gebruikt. Neem van mij aan dat een pijl dwars door je heen gaat, maar hou me ten goede, wij zijn een gezelligheidsvereniging. Je zult het raar vinden, maar na enkele pilsjes schiet je het beste", lacht hij." De spanning ebt dan uit je weg. Een kruisboog weegt tussen de acht en twaalf kilo en de prijskaartjes liggen zo tussen de 1300 en 1700 gulden, maar ze gaan dan ook mensenlevens lang mee."

Met wat ontzag pakt hij een oude kruisboog van tafel. "Deze bijvoorbeeld is al zo'n tachtig jaar oud en hij is nog goed." Dat de kruisboog ook een evolutie heeft doorgemaakt, laat hij zien als hij een moderne kruisboog uit de kast haalt." Deze schiet 500 tot 600 km per uur. Allerlei hulpmiddelen zijn erop aan gebracht om een zo zuiver mogelijk schot te realiseren." Tegen de wand van het café staat een rij bekers, die onmiskenbaar aangeeft dat we hier te maken hebben met een uiterst succesvolle schietvereniging. Met eigen vervoer rijden de leden het land door om op allerlei plaatsen de bogen te spannen. Zowel in het district als in het land heeft het lied Daar komen de schutters aan zeker betrekking op de geduchte leden van De Heidebloem.

Ze mikken weer op een Nederlands kampioenschap, Merks: "We hebben ook voortreffelijke schutters in onze gelederen." Namen van Hans Hellings, Henry v.d. Broek en Wil Vermeer schieten over de tafel, "ledereen die aanleg heeft, kan zich in het kruisboogschieten uitleven", aldus Wim. "ik zie al na enkele keren schieten of iemand over die aanleg beschikt. Houding en vaste hand zijn van essentieel belang. Je moet er gewoonweg gevoel voor hebben. Heel jonge mensen zie je maar enkele jaren meedraaien. Ze gaan dan over naar een andere sport, krijgen een vriendinnetje of moeten studeren. Maar als zo'n 27 jaar zijn, zie je ze weer terugkomen, De meesten zijn dan blijvers."

De Heidebioem werd 97 jaar geleden in een kroeg van Hannes van de Broek opgericht, "Enkele bezoekers hadden wat rondjes op de lei laten staan. Om van die schuld af te komen stelde men voor om een kruisboogclub op te richten. Als die zou lopen werd over de schuld niet meer gepraat vertelt Merks achter zijn tweede pintje Dat voorstel bleek een schot in de roos te zijn

In ons land zijn zo'n zesduizend kruisboogschutters actief In Brabant zijn zestien kruisboogverenigingen actief en één daarvan heeft een uitstekende naam: De Heidebloem.

Diegenen die ook interesse hebben om eens nader kennis met de kruisboog te maken kunnen met Merks contact opnemen. Zijn adres is De Schild 5 in Schijndel.


- ARCHIEF -