Nationaal kampioenschap zondag in Schijndel bij Landmans Unie

NK kruisboog is tweekamp tussen Brabant en Limburg

Door Wil Smulders

SCHIJNDEL - "Ik hoop dat we de titel in eigen huis houden." Dat zegt Wim Merks, voorzitter van kruisboogvereniging De Heidebloem, over het nationale kampioenschap kruisboogschieten dat zondag in Schijndel gehouden wordt.

De woorden van Merks zijn geen grootspraak. De leden van het korps van de organiserende vereniging behoren tot de beste kruisboogschutters van Nederland. Verder is Peter Luiken uit Oudheusden, schutter bij Rozenjacht in Vlijmen, een gevaarlijke outsider. De andere concurrenten komen van de clubs uit Limburg. "Je kunt deze titelstrijd dan ook beschouwen als een tweekamp tussen Noord-Brabant en Limburg", vervolgt Merks.

De wedstrijden worden gehouden op de accommodatie van handboogvereniging Landmans Unie. "Voor kruisboogwedstrijden zijn dat de beste doelen die er in ons land te vinden zijn."Om deze reden, en omdat Schijndel in het hart ligt van het gebied waarin in Nederland de kruisboogsport beoefend wordt, overwegen de bestuurders van de NKB (Nederlandse Kruisboog Bond), Schijndel de belangrijkste plaats van de Nederlandse kruisboogsport te maken.

Middeleeuwen

Ofschoon de sport al uit de middeleeuwen stamt, is kruisboogschieten in Nederland bij lange na niet zo populair als in de ons omringende landen. "Daar komt echter verandering in. De laatste vijf jaar zijn er wel drie clubs bijgekomen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de nieuwe schutters bijna allemaal afkomstig zijn uit de schietsport met geweren. Door het steeds zwaarder worden van de milieu-eisen, moeten de gilden, die veelal doen aan wipschieten, kogelvangers bouwen. Zulke kostbare zaken zijn voor de veelal kleine gilden een onhaalbare zaak. Vandaar dat heel wat schutters hun geweer onklaar laten maken en kiezen voor de kruisboog. Dit wapen is een goed altematief voor het wipschieten. Ten eerste is het milieuvriendelijker; ten tweede is het nog veel goedkoper ook. Behoudens de aanschaf van de boog en de contributie van de club, heb je bij het kruisboog schieten geen kosten."

Voor de promotie van hun sport willen bestuur en leden van De Heidebloem nadrukkelijk aan de weg gaan timmeren. Zondag houden zij het NK, voor 1996 staan er vier grote evenementen op het programma. "Allereerst weer het NK, dan interlandwedstrijden tegen België op nationaal en provinciaal niveau. Klap op de vuurpijl voor ons wordt de wedstrijd waarin de Noordbrabantse schutters het opnemen tegen de rest van Nederland. De wedstrijd van zondag is voor ons een goede test voor de vier grote wedstrijden die we volgend jaar willen houden", zegt Merks.

De leden van kruisboogvereniging De Heidebloem bezig met het gereedmaken van de banen waar op zondag de wedstrijden voor het NK gehouden worden. Foto Clemens Le Blanc


- ARCHIEF -