kruisboogvereniging De Heidebloem houdt schietwedstrijd voor heel het dorp

Middeleeuwse traditie blijft in stand in Schijndel

Door Wil Smulders.

Dit kampioenschap is al een heel oude traditie. Heel, heel vroeger, maar dat was ver voor mijn tijd, organiseerden de vier Schijndelse kruisboogclubs het kampioenschap samen. Helaas legde de ene club na de andere het loodje en bleef uiteindelijk alleen De Heidebloem over. Wij hebben de traditie toen maar Voortgezet."

Wim Merks, voorzitter van kruisboogvereniging De Heidebloem in Schijndel heeft het over de wedstrijd op Koninginnedag in zijn woonplaats. De bevolking van Schijndel hanteert die dag de kruisboog.

De belangstelling voor die wedstrijd heeft geen gelijke tred gehouden met de vermindering van de kruisboogclubs in Schijndel. Tussen de dertig en de veertig mensen doen doorgaans mee.

De wedstrijden voor het open kampioenschap van Schijndel vormen voor de mensen een mooie gelegenheid om de oude middeleeuwse sport van nabij te leren kennen. "Onze club heeft zes bogen, waar de mensen volgende week mee kunnen schieten. Ze moeten er wel rekening mee houden dat handelingen als spannen van de veer, en het op de boog leggen van de pijltjes, gedaan worden door de instructeurs van de club. Een kruisboog is een wapen en je kunt er niet voorzichtig genoeg mee zijn."

foto

Wim Merks: Voor zover ik heb kunnen achterhalen, zijn de wedstrijden om het kampioenschap kruisboogschieten van Schijndel al een eeuwenoude traditie. Foto Felix Janssens

De leden van De Heidebloem vieren over enkele jaren het eeuwfeest van hun vereniging. De club werd in 1900 opgericht. Met een goede dertig leden is de Schijndelse club niet de grootste van Noord-Brabant. "Maar wel de beste", haast Merks zich te zeggen. "En landelijk zijn we de derde. Helaas kunnen we nog niet tegen de Limburgerse clubs op."

Hans Hellings, een van de ere-schutters van De Heidebloem, werd afgelopen week schutters-koning. "Van zijn 40 pijlen miste hij er slechts drie. Maar die drie missers waren wel negens, waardoor hij tot een totaalscore van 397 punten kwam."

Hellings doet volgende week zaterdag ook mee aan het kampioenschap. "Maar dat hoeft de mensen niet af te schrikken om mee te doen", zegt Merks.

Inlichtingen en aanmeldingen voor deelname aan het kampioenschap kruisboogschieten van schijndel: Wim Merks telefoon 04104-78647.


- ARCHIEF -