Achthonderd kruisboogschutters voor nationale titelstrijd naar Schijndel

'Proberen titel in eigen huis te houden'

Door Wil Smulders

SCHIJNDEL - Wandelaars die zondag 9 oktober hun schreden richten naar de banen van handboogvereniging Landmans Unie in Schijndel, wanen zich daar in een tijd die vele honderden jaren achter hen ligt. Dan krioelt het daar van de kruisboogschutters. Met hun uit de middeleeuwen stammende wapens strijden deze schutters om het persoonlijk kampioenschap kruisboogschieten van Nederland.

Jo Kremers, secretaris van de Nederlandse Kruisboog Bond: "Voor de Organisatie van dit kampioenschap hebben we voor een club in Schijndel gekozen, omdat we de omstandigheden voor alle schutters gelijk willen houden. De banen van Landmans Unie zijn namelijk overdekt. In het verleden, toen we de titelstrijd eens buiten hielden, hadden de schutters soms last van de veranderende weersomstandigheden. Door wind of regen konden de schutters elkaar niet onder gelijke omstandigheden bekampen en was er, overigens buiten de schuld van de organiserende vereniging, sprake van wedstrijdvervalsing."

Aan het sportevenement in Schijndel doen ruim achthonderd kruisboogschutters mee. Henri van de Broek, secretaris van de organiserende vereniging De Heidebloem: "We beginnen om negen uur met de wedstrijden voor de D-klasse, de klasse voor de beginners. Voor elke klasse hebben we ongeveer anderhalf uur uitgetrokken. Er komen nogal wat schutters van naam naar Schijndel. Zo behoort Peter Luiken, lid van Rozenjacht uit Vlijmen, die zondag in Overloon Koning der Koningen van Noord-Brabant werd, ook tot de deelnemers."

Marinus van den Boogaard, Henri van den Broek en Wim Merks (vlnr) van kruisboogvereniging De Heidebloem in Schijndel tijdens de training voor het kampioenschap van Nederland. Foto Felix Janssens

Twee ijzers

Om 16.00 uur betreden de topschutters het strijdperk om uit te maken wie zich de beste schutter van Nederland mag noemen. In deze hoogste categorie hebben de Schijndelaren twee ijzers in het vuur: Henri van de Broek en Hans Hellings. Beide schutters steken in een voortreffelijke vorm. Dat bleek enkele weken geleden bij het kampioenschap van Nederland voor korpsen. Bij die wedstrijd in Oploo lieten Van de Broek en Hellings met respectievelijke scores van 197 en 196 punten zien dat zij tot de sterkste kruisboogschutters van Nederland gerekend kunnen worden. Om dat de twee andere schutters van het korps van De Heidebloem, Arnold Merks en Wil Vermeer in Oploo met respectievelijk 194 en 192 punten nauwelijks voor Van de Broek en Hellings onderdeden, ging de titel bij de korpsen toen voor de vijftiende achtereenvolgende keer naar De Heidebloem.

Vorm

Gezien de prestaties die de Schijndelse kruisboogschutters eerst in Oploo en later in de interland tegen België neerzetten, steken zij in een geweldige vorm. "Daarom zullen wij ons beste beentje voorzetten om te proberen de nationale titel in eigen huis te houden", zegt Van de Broek.


- ARCHIEF -