Hans van Doornik nieuwe koning

Koningschieten bij De Heidebloem

Op Paaszaterdag werd in zaal Van Alebeek door de leden van De Heidebloem geschoten om de koningstitel. Het is een spannende strijd geworden tussen de kruisboogschutters waarin Hans van Doornik zich uiteindelijk de beste toonde.

In de eerste ronde schoten Hans Hellings en Henrie v.d. Broek resp. 98 en 99, een resultaat waarmee zij bovenaan kwamen. In de tweede ronde kwamen Wim Merks en Arnold Merks tot 97 punten. Hans van Doornik behaalde, in de derde ronde, 99 punten. Dus kwamen er twee man aan de leiding. Henrie v.d. Broek en Hans van Doornik.

In de tweede ronde schoot Hans Hellings 99, Henrie 98, Hans v. Doornik 99 en Wim Merks 98, zodat Hans van Doornik 1 punt voor stond op Hans Hellings en Henrie gelijk met Hans. Het werd hoe langer hoe spannender, want in de derde ronde schoot Hans van Doornik een serie van 100 punten, Hans Hellings 99 en Henrie v.d. Broek 98.

Er zouden zes schutters overgaan naar de laatste ronde, maar er stonden er drie met hezelfde aantal punten zodat er gekampt moest worden wie er door mocht. Dat waren Alexander v.d. Ven, Ad van Doornik en Arnold Merks. Ad van Doornik viel als eerste af met 28 punten, want er werd schot voor schot geschoten; wie als eerste miste viel af. Er kon maar een man over blijven. De twee anderen schoten weer roos en bij het vijfde schot miste Arnold. Alex schoot een roos en ging naar de laatste ronde. Zo gingen zes man naar de laatste ronde: met twee punten voorsprong op de rest Hans van Doornik met 296, Henrie v.d. Broek ook 296, Wim Merks met 293, Wil Vermeer met 292 (hij had zich in de laatste ronde met een serie van 99 naar boven gewerkt) en Alex v.d. Ven met 282 punten.

De spanning was te snijden want er kon wel eens een sensatie gebeuren. Een schutter die pas vier jaar bij de vereniging was stond bovenaan met twee punten voorsprong en nog tien pijlen te gaan. Nu was het afwachten of hij zijn zenuwen in bedwang zou kunnen houden.

De laatste ronde begon en Hans Hellings miste een pijl, Henrie v.d. Broek miste er twee. Wim Merks miste er ook twee en Wil Vermeer één, waardoor hij weer een punt inliep op Wim Merks en gelijk kwam.

Alexander miste vier pijlen maar Hans v. Doornik miste niet één pijl en gaf alles en iedereen het nakijken met een serie van 100 punten. Een ware prestatie; hij werd hiermee de nieuwe koning van De Heidebloem met een aantal punten dat in het 94e jaar van onze vereniging niet voorgekomen was volgens onze kastelijn Adrie van Alebeek en schutter Marinus Hellings. Dat het een prestatie was, bleek wel uit het volgende. Hans schoot van de veertig pijlen 38 rozen en twee negens. Verder werd er nog gekampt om de vierde en vijfde plaats tussen Wim Merks en Wil Vermeer. Het was Wil Vermeer die het beste uit de bus kwam en vierde werd.

Volledige uitslag:

Koning Hans van Doornik 398; 2. Hans Hellings 395; 3. Henrie v.d. Broek 394; 4. Wil Vermeer 391; 5. Wim Merks 391; 6. Alexander v.d. Ven 384.

De schutters die dertig pijlen hadden geschoten waren: Arnold Merks 287; Ad van Doornik 287; Frank van Oss 284; Henk v.d. Broek 278; Marinus Hellings 276 en Henk v.d. Broek, die vroeg weg moest, een serie van 97 punten.

Het bestuur wil de nieuwe koning Hans van Doornik feliciteren en bedankt de kastelijn en zijn vrouw voor de goede verzorging van het geheel en de wedstrijdleider van Brabant en zijn vrouw, de heer en mevrouw Kremers die de wedstrijdleiding op zich hadden genomen.

Het was een avond om nooit te vergeten.


- ARCHIEF -