Brabants record voor kruisboogschutters De Heidebloem

'Ik ging in een reiswieg mee naar de wedstrijden'

door Wil Smulders

SCHIJNDEL - "Als de mensen zien dat je goed schiet, komen ze allemaal kijken. Ofschoon ze achter je staan, voel je hun ogen toch in je rug priemen. Gelukkig kon ik mijn zenuwen in bedwang houden, waardoor ik 'alles vol schoot' en we met ons korps het Brabantse record met twee punten verbeterden en op 787 brachten."

Dat zegt Hans Hellings (33), woordvoerder van het kwartet van kruisboogvereniging De Heidebloem. Het viertal van de Schijndelse vereniging haalde vorige week tijdens de wedstrijd het Brabants districtskampioenschap het hoogste aantal punten dat ooit bij een kruisboogwedstrijd in deze provincie bijeengeschoten is. De drie andere leden van het recordviertal zijn Wim Merks, Ad van Doornik en Henri van den Broek.

Het korps van Kruisboogvereniging De Heidebloem uit Schijndel dat vorige week met 787 punten het Brabantse record op zijn naam bracht.

Foto Felix Janssens

Volgens zijn clubgenoten is Hellings de eerste onder zijns gelijken en behoort hij tot de drie beste schutters van Nederland. "Over het hele jaar schiet ik een gemiddelde van meer dan zeventien. Je schiet namelijk altijd wel eens een wedstrijd waarbij het wat minder gaat."

Hellings demonstreert zijn geoefend oog door de pijl een aantal keren achter elkaar in de roos te schieten. Zijn clubgenoten willen niet voor hem onderdoen en evenaren even later zijn prestatie. De vele pijlen in de roos hebben tot gevolg dat het gerstenat rijkelijk vloeit. Bij kruisboogverenigingen is het namelijk traditie dat de schutter die 'een plankie volschiet', dat is tien keer achter elkaar in de roos schieten, een rondje geeft. Bij Hellings is de kruisboogsport letterlijk met de bekende paplepel ingegoten. "Mijn ouders beoefenden deze sport ook. Volgens de verhalen die zij later vertelden, namen zij mij in de reiswieg mee naar de trainingen en de wedstrijden. Ik moet een jaar of negen geweest zijn, toen ik sterk genoeg was om de toch wel zware boog te kunnen hanteren. Vanaf die tijd ben ik echt lid van De Heidebloem.

Hellings houdt van deze tak van de schietsport omdat het een eerlijke, zuivere sport is. "Bij het schieten met geweren en luchtbuksen verdwijnt er heel wat lood in het milieu. Bij ons is daar geen sprake van. Wij gebruiken de pijl elke keer opnieuw."

In zijn club heeft hij felle concurrentie van Wim Merks, Arnoud Merks en Henri van den Broek. "We zijn allemaal van dezelfde leeftijd en ongeveer even lang bij de club. Toen we nog bij de jeugd schoten, zijn we met ons korps twee keer kampioen van Nederland geworden. Dat was in 1973 en in '75." Na die tijd konden de schutters van De Heidebloem geen nationale titel meer op hun naam schrijven. "Dat komt omdat we maar een kleine club zijn en maar drie ereschutters hebben. In Limburg zijn er clubs die drie tot vier keer zo groot zijn, waardoor zij wel tien ereschutters hebben. Daardoor kunnen zij op de belangrijke wedstrijden met een veel sterker korps komen."

Op aandrang van de clubs heeft de kruisboogbond een systeem aangenomen waardoor de viertallen van de verschillende clubs gelijkwaardiger aan elkaar zijn. Het eerste kampioenschap waarbij de nieuwe formule gehanteerd heeft plaats op 9 oktober op de accommodatie van kruisboogvereniging Landmans Unie. "Dat is voor ons min of meer een thuiswedstrijd. Reden dus om te proberen de titel in Schijndel te houden zegt Hellings.


- ARCHIEF -