Schijndelse Kruisboogvereniging schiet vooral voor de gezelligheid

Als we verliezen, drinken we er geen pilsje minder om.

De winter nadert het verenigingsleven is weer op gang gekomen. De Meierij speelt daar op in door wekelijks een hobby of vrijetijdsbesteding te belichten. Dat kan een bijzonder persoon, maar even goed een doodgewoon 'kluppie'. Dit alles onder het motto 'hobby & vrije tijd'.

SCHIJNDEL - Wat ooit begon als een weddenschap tussen vier broers groeide, uit tot een vereniging die inmiddels al weer 92 jaar bestaat. De Schijndelse Kruisboogvereniging De Heidebloem werd op 13 augustus 1900 opgericht door de familie Van de Broek. Eén van de broers was caféhouder en wilde de schuld van zijn drie broers kwijtschelden, op voorwaarde dat ze een kruisboogvereniging zouden oprichten. "Aan die paar gulden schuld (meer zal niet niet geweest zijn) hebben wij onze vereniging te danken", aldus de huidige voorzitter, Wim Merks.

Door Brigitte de Swart

Nog steeds is de kruisboogvereniging een echte familieclub, die van oudsher alleen maar uit mannen bestaat. De vereniging telt dertig leden, van wie iets meer dan de helft actief is. De oudste schutter op dit moment is Marinus Hellings. Al veertig jaar lang is hij lid van De Heidebloem en helemaal weg van het kruisboogschieten. "Het Is een spannende en tegelijkertijd ontspannende sport", vertelt hij. Binnen onze vereniging gaat het In de eerste plaats om de gezelligheid en niet om het presteren. Kijk als we een wedstrijd winnen drinken we er een paar pilsjes op. Verliezen we, dan zal er echt geen pilsje minder om gedronken worden."

In café Van Alebeek komen de leden van de Schijndelse club al 44 jaar elke dinsdagavond bij elkaar. Er wordt geoefend voor de 10-meter-wedstrijden, wat betekent dat er over een afstand van 10 meter wordt geschoten. Dat is in een zaal nog wel te doen. Maar zouden we afstanden van 20 of 30 meter schieten, dan ben je binnen al gauw uitgeschoten", legt Wim Merks uit. Daarom ook is van de vier kruisboogverenigingen die Schijndel heeft gehad, alleen die van ons nog over. Op het moment dat een café sluit, vind je niet zo gemakkelijk een ander café dat voldoende ruimte heeft."

Kruisboogschieten is milieuvriendelijk en goedkoop. Een kogel zie je na één keer schieten nooit meer terug. Met een pijl kun je makkelijk een heel seizoen doen. (Foto: Theo van Denderen)

Milieu

Ondanks dat, is volgens de beide schutters het kruisboogschieten de laatste tijd sterk in opkomst. Een belangrijke reden hiervoor is dat veel schietverenigingen overgaan op kruisboogschieten. Vanwege het milieu", aldus Merks. Er worden steeds minder schietvergunningen afgegeven, omdat het lood schadelijk is voor het milieu. Met kruisboogschieten hebben we daar geen last van. Bovendien is het goedkoper: een kogel zie je na één keer schieten nooit meer terug. Met een pijl kun je makkelijk een heel seizoen doen."

Een ander verschijnsel waaraan de groeiende populariteit van de kruisboogsport af te meten is, is dat bedrijven, personeelsverenigingen of andere instanties steeds vaker een avondje kruisboogschieten plannen wordt. Hellings: "Onze vereniging ontvangt regelmatig groepen via de VVV. We hebben bijvoorbeeld de Raad van State op bezoek gehad, het ministerie van Financiën en een groep studenten uit Leiden. Die wilden eens wat anders doen dan kegelen of bowlen."

Koning der Koningen

De fase van 'een gezellig avond kruisboogschieten' zijn ook de leden van De Heidebloem nog lang niet ontgroeid. Toch wordt tijdens wedstrijden prestatiegericht geschoten. De landelijke- en districtswedstrijden, waaraan de vereniging deelneemt, worden gespeeld in verschillende klassen. In het verleden werd De Heidebloem tot twee keer toe Nederlands kampioen in de ereklasse. Dit jaar werd de club landskampioen in de B-klasse en won het de Brabantse kampioenschappen. Daarnaast komen alle kruisboogverenigingen jaarlijks tegen elkaar uit om de titel 'Koning der Koningen'.

Hellings: "Iedere vereniging heeft een eigen koning. Dat is de beste speler van de club." Zelf mocht hij zich 24 jaar aan een stuk zo noemen. Hij nam deel aan interlands tegen Zwitserland, Belgie en Duitsland. "Maar nu heb ik mijn tijd wel gehad", vindt hij zelf. "Kruisboogschieten is best een moeilijke sport. Je hebt een behoorlijk gewicht op je armen en je merkt op een gegeven moment dat je dat lichamelijk minder goed aankunt."


- ARCHIEF -